Za otvaranje novih rudnika neophodan strateški partner

Za otvaranje novih rudnika i povećanje proizvodnje u Rudarsko topioničarskom basenu Bor neophodna su obrtna sredstva kojih u ovom trenutku nema, zbog čega je neophodan strateški partner koji bi uložio u opremu i započeo eksploataciju rudnika Cerovo primarno i rudnog tela Borska reka, kažu u kombinatu bakra.

BOR – RTB Bor je stvorio samo osnovne preduslove za proširenje rudarske proizvodnje. Svi uslovi za to, ali i za otvaranje novih rudnika podrazumevaju i redovno obnavljanje transportne, utovarne i bušaće opreme i pomoćne mehanizacije, za šta RTB Bor u sadašnjim uslovima ne može samostalno da obezbedi sredstva, kažu u kombinatu bakra i dodaju da bi najbolje za kompaniju bilo kada bi RTB imao kapital da doistraži Jamu i uloži u „Cerovo primarno“, „Borsku reku“, brži razvoj „Majdanpeka“ i povećanje proizvodnje u njemu, ali za to nedostaje obrni kapital. Otvaranje novih rudnika moguće je samo u saradnji sa strateškim partnerom, što se i očekuje.

Za sve to potrebno nam je oko 400 miliona dolara, a mi, nažalost, tih para nemamo. Nema ih ni država, a i nije praksa nigde u svetu da država ulaže u rudarstvo, naročito u otvaranje novih rudnika. Zato je za nastavak rada i povećanje proizvodnje suštinski neophodna prodaja dela imovine RTB-a Bor ili strateško partnerstvo sa pouzdanim investitorom. Potrebna je promena vlasničke strukture i partner koji će uložiti i razviti veću proizvodnju, znači obezbediti 400 i više hiljada tona koncentrata godišnje, a sa tim i najmanje 80 hiljada tona katodnog bakra“ – kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

U Ministarstvu privrede kažu da se razgovara sa nekoliko mogućih strateških partnera i traži najbolja opcija. Overenih rudnih rezervi u Boru i Majdanpeku ima dovoljno, više od milijardu i 300 miliona tona, a istraživanja su pokazala da uz overene rezerve ima još najmanje 700 miliona tona rude iz koje se može dobiti više bakra nego što je RTB Bor ukupno proizveo u celoj istoriji dugoj više od jednog veka.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *