Božićna liturgija i lomljenje „Tekijanka“ česnice u hramu „Svetog velikomučenika Georgija“ u Boru

BOR- Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, u borskoj pravoslavnoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija, svetu božićnu liturgiju, pred velikim brojem vernika, služio je starešina hrama protonamesnik Radoje Mijović uz sasluženje ostalih sveštenika. Čestitajući im Božić, on je podsetio prisutne na značaj i suštinu obeležavanja najradosnijeg praznika.

Mir božji, Hristos se rodi! Neka je na zdravlje i na spasenje današnje sveto sabranje evharistijsko i današnji veliki praznik u kojem se sećamo uspomene na Roždenstvo Hristovo, da se pomolimo Gospodu i bogomladencu, koji se rađa dve hiljade godina radi nas i našeg spasenja, da nas umudri i upravi stope naše na put spasenja. Neka da Gospod da se sabiramo u svetim hramovima oko imena božjeg i da ne dozvolimo da naši običaji, koje smo primili od predaka i koje smo dužni da čuvamo, zaklone suštinu praznika i naš odlazak u crkvi. Čuli smo u Svetom jevanđelju, pesmama i himnama koje su se pevale ovih dana da čuše pastiri anđele kako pevaju: slava na visini Bogu, na zemlji mir, a među ljudima dobra volja. To je suština Božića, suština praznika da odajemo slavu i hvalu Bogu, a mi na zemlji da živimo u miru, u blagovoljenju, u dobrom nastrojenju jedni prema drugima, da volimo i poštujemo jedni druge i ukazujemo ljubav jedni drugima“, rekao je protonamesnik Radoje Mijović, starešina hrama „Sveti Velikomučenik Georgije“ u Boru.

Božić je porodični praznik koji prati veliki broj običaja, a najznačajniji je lomljenje česnice u koju se stavlja novčić. Po narodnom verovanju, onaj ko ga dobije, biće srećan cele godine. I u crkvi Sveti Đorđe u Boru nakon božićne liturgije i pričesti onih koji su ispoštovali pravila četrdesetodnevnog posta koji je prethodio Božiću, deca i okupljeni vernici lomili su česnicu, dar kompanije Tekijanka.

Najsrećniji je bio petogodišnji Boranin Mateja Paunović, koji je dobio zlatnik.

Mir Božji Hristos se rodi. Srećan Božić u ime kompanije Tekijanka. U Boru je ovo četvrti put da lomimo Tekijanka česnicu i ja čestitam Mateji dobitniku zlatnika ove godine. Česnicom obilazimo sve gradove, šest opština u kojima Tekijanka posluje i u svakoj, srećni dobitnik dobije svoj zlatnik. Tako će biti dok god je ove tradicije zato što Tekijanka poštuje narodne običaje i trudi se da živi život sa svojim sugrađanima“ istakla je Andrijana Stojković, marketing menadžer kompanije „Tekijanka“ u Boru.

Česnica se smatra izuzetno važnim obrednim kolačem i simbolizuje rođenje Hrista. Sa pečenicom, sastavni je deo božićne trpeze, oko koje se okuplja porodica, a lomi se na onoliko delova koliko porodica ima članova. Radost i veselje u kuću donosi položajnik, a vernici se pozdravljaju sa Mir božji, Hristos se rodi, i otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *