Budućim preduzetnicima podeljeni ugovori o samozapošljavanju

BOR-Na području grada Bora biće finansirana 32 preduzetnika koja prvi put pokreću biznis i njima su danas podeljeni ugovori o sufinansiranju subvencija za samozapošljavanje. Ove godine je raznolik izbor delatnosti, to su stomatolozi, frizeri, kozmetičari, proizvođači tekstila, profesionalni upravnici, advokati, prerađivači mleka. Za pokretanje biznisa oni su dobili po 200 hiljada dinara.

„Imam farmu muznih krava, a zajedno sa sinom podigao sam objekat za preradu mleka. Ova pomoć mi zaista mnogo znači“, kaže  Lale Simonović,  stočar iz Oštrelja,.

Za meru samozapošljavanja u Boru, na osnovu Lokalnog akcionog plana u 2019, iz budžeta  grada je opredeljeno pet miliona dinara, a iz republičke kase nešto više od četiri miliona.

Ove godine u Boru ukupno je 48 lica  otvorilo preduzetničke  radnje.  Prioritetni zadatak grada Bora je da uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje, i dalje povećava  finansijska sredstva za započinjanje sopstvenog biznisa. Bor jeste industrijski centar, ali  veliki broj nezaposlenih nema mogućnosti da radi u kompaniji Zijin Cooper.

Planiramo i formiranje tehnološkog parka za više od 20 korisnika. Na taj način lokalana samouprava bi trebalo da finansira razvoj preduzetništva i samog sistema zapošljavanja gde ćemo umrežiti gradske resurse, Fakultet, Institut i sve ono što može biti od koristi svih naših građana“, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Na osnovu dosadašnjih iskustava više od polovine preduzetnika u Boru koja otvore radnje ostane u privatnom biznisu. A to je ujedno i jedna od mogućnosti da se rad na crno uvede u legalne tokove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *