Centar za kulturu obeležio Dan maternjeg jezika

0

Ustanova „Centar za kulturu Opštine Bor“ svoj doprinos očuvanju jezika i kulture govora dala je i ovoga puta na Dan maternjeg jezika, kao i godinama unazad. Da se lepe emocije i poruke prijateljstva mogu preneti i pesmom, pokazali su članovi radionice etno pevanja pri Centru za kulturu, a kazivanjem citata o jeziku učenici Osnovne škole „Sveti Sava“.

 

BOR – Međunarodni dan maternjeg jezika od 2000. godine obeležava se 21. februara u cilju unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika, kao i negovanja jezičke i kulturne različitosti i višejezičnosti. Povodom obeležavanja Dana maternjeg jezika u Muzičkoj školi „Miodrag Vasiljević“ u Boru održan je koncert tradicionalne etno muzike.

Dugi niz godina Centar za kulturu tradicionalno obeležava Dan maternjeg jezika. Svake godine se trudimo da taj program bude različit, ove godine ćemo obeležiti muzikom. Priredićemo koncert etno muzike, tradicionalnih pesama koje će izvesti članovi radionice etno pevanja koja radi pri Centru za kulturu. Uz to, biće i konferansa koja će malo upoznati publiku sa korenima, odnosno začecima jezika, zašto se uopšte Dan maternjeg jezika obeležava u svetu i kod nas“, rekla je Tamara Kostić, portparol Centar za kulturu Opštine Bor.

Maternji jezik moguće je očuvati kroz adekvatno obrazovanje dece, ali i kroz institucionalno negovanje jezika, a u duhu te ideje organizovan je i ovaj koncert etno muzike.

Imamo veliki repertoar  pesama iz različitih krajeva: egejske Makedonije, Bosne, Srbije. Poseban akcenat je na autentičnim izvornim pesmama iz Timočke Krajine koje su melem za dušu“, kaže Tamara Glišić, vođa etno grupe „Đurđevak“.

Jezik se čuva, neguje i prenosi s generacije na generaciju i kroz pesmu, a članovi radionice etno pevanja pri Centru za kulturu pokazali su kako se lepe emocije i poruke porijateljstva mogu preneti etno muzikom.

Autor: Branislava Ilić

Centar za kulturu obeležio Dan maternjeg jezika, 22. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *