Centar za nestalu i zlostavljanu decu Međunarodni dan nestale dece posvetio Danki Ilić

0

Centar za nestalu i zlostavljanu decu posvetio je Međunarodni dan nestale dece, dvogodišnjoj Danki Ilić iz Bora koja je nestala 26. marta i čija priča je duboko potresla sve građane Srbije, navodi se u saopštenju Centra.

U Srbiji je tokom 2023. godine nestalo 1.525 dece, a pronađeno je 1.510, što znači da 15 porodica još uvek traga za svojom decom.

„Najčešći uzroci nestanka u našoj zemlji su samoinicijativno bežanje od kuće ili ustanove socijalne zaštite zbog različitih razloga kao što su mentalno zdravlje, zlostavljanje, pogotovo seksualno, neuspeh u školi ili ljubavni problemi. Ređi uzroci nestanka su otmice, bilo roditeljske ili od strane nepoznatih osoba, koje takođe mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po život deteta​“, piše u saopštenju.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu ocenio je i da je ovaj Međunarodni dan nestale dece poseban, jer je u Srbiji uveden sistem „Pronađi me“, koji omogućava brzo obaveštavanje javnosti putem SMS poruka, medija, bilborda i drugih kanala o nestanku deteta i koji je aktiviran kada je Danka Ilić nestala.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *