„Ciđin“ ponudio preuzimanje kanadske kompanije „Nevsun“

BOR – Kanadaska rudarska kompanija „Nevsun Risorsiz“ (Nevsun Resources) i kineska kompanija „Ciđin majning grup“ (Zijin mining group) izjavile su da su obe strane sklopile konačni sporazum prema kojem će „Ciđin“ dati ponudu za preuzimanje svih deonica u opticaju kompanije „Nevsun“ za 6,00 kanadskih dolara po deonici u gotovini. Ova ponuda vredna je milijardu i 410 miliona dolara.

Detalji ponude će biti predstavljeni u cirkularnoj ponudi za preuzimanje koju će „Ciđin“ najkasnije do 18. septembra 2018. godine dostaviti pisanim putem akcionarima kompanije Nevsun. Oni će imati period od 105 dana da ponude svoje deonice kompaniji „Ciđin majning grup“.

Odbor direktora ove kompanije jednoglasno je preporučio da akcionari Nevsuna ponude svoje deonice i prihvate ponudu, koja još uvek treba da bude odobrena od strane kanadskih i kineskih nadležnih organa. Ona podrazumeva kupovinu najmanje 66 odsto, odnosno dve trećine ukupnih Nevsunovih  deonica koje su u opticaju.

Podsećanja radi kanadski Nevsun razvija projekat Čukaru Peki u Boru i rudnik bakra i cinka Biša u Eritreji, dok je kineski „Ciđin“ pre manje od nedelju dana izabran za najboljeg ponuđača na tenderu za dokapitalizaciju RTB-a Bor, na kome je za 63 odsto vlasništva ponudio ukupno milijardu i 460 miliona dolara.

U sopštenju „Nevsuna“ kaže se da odbor direktora ove kompanije i dalje preporučuje da akcionari odbiju ponudu za preuzimanje koju je uputila kompanija „Lundin“ 26. jula 2018. godine i da ne ponude svoje deonice po ponudi kompanije „Lundin“, koja ističe 9. novembra 2018. godine.

Ponuda kineskog „Ciđina“ podleže odobrenju u skladu sa Investicionim zakonom Kanade i Zakonom o konkurenciji u Kanadi, odobrenju nadležnih organa u Kini, i uobičajenim uslovima zatvaranja. Konačni sporazum takođe obezbeđuje kompaniji „Ciđin“ pravo da odgovori bilo kojoj konkurentnoj ponudi koja predstavlja bolju ponudu.

Čen Đinghe (Chen Jinghe), predsednik kompanije „Ciđin“ je naglasio da je Nevsun izuzetna rudarska kompanija, sa čvrstim fokusom na sigurne, efikasne i održive rudarske prakse i da će oni kao novi vlasnik zadržati taj fokus i da se raduju radu sa zainteresovanim stranama u Srbiji i Eritreji. Prema njegovi rečima na projektu Čukaru Peki nameravaju da brzo razviju Gornju zonu i u njoj otpočnu proizvodnju, kao i da nastave da unapređuje i definiše prvoklasne potencijale Donje zone.

„Ciđin“ ponudio preuzimanje kanadske kompanije „Nevsun“, 5.septembar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *