Čišćenje korita reke u Brestovcu i Metovnici

BOR – Akcija „Čistije reke- zdravija sela“ organizovana je u Brestovcu i Metovnici kod Bora, a osnovni cilj je da se poboljša stanje životne sredine i poveća ekološka svest meštana. Broj od stotinak učesnika jasno ukazuje da je lokalno stanovništvo zainteresovano za čistije i zdravije okruženje. Ovaj put oni su čistili i uređivali korito Brestovačke reke, koja je jedna od zagađenijih u borskoj opštini.

Brestovačka reka je zaista puna otpada i dobro je što smo se organizovali da je očistimo. Nekada smo imali akcije jednom mesečno i okolina nam je bila zaista čista“, kažu učesnici akcije.

Nakon što je slična akcija u Slatini pre tri godine dala izuzetne rezultate, u lokalnoj samoupravi su odlučili da ponovo organizuju čišćenje korita Brestovačke i Borske reke. Posebno su zadovoljni odzivom meštana.

Ljudi su se masovno odazvali što je veoma pohvalno. To su veoma bitne akcije za lokalno stanovništvo, jer su reke veoma važne za njihov život. Zato je od velikog značaja da budu čiste. Time pokazujemo domaćinsko ponašanje i stvaramo uslove za bolji život“, istakla je Ljiljana Marković Luković, samostalni stručni saradnik u Kancelariji za zaštitu životne sredine.

Učenici osnovnih škola iz ovih sela su se u ovaj projekat uključili i kroz literarne i likovne konkurse iz oblasti zaštita životne sredine, a najboljima su podeljene prigodne nagrade. Osim meštana sela i Kancelarije za zaštitu životne sredine, u akciji  „Čistije reke-zdravija sredina“ su još učestvovali JKP „3.oktobar“, ekološke i nevladine organizacije i udruženja građana iz Zlota I Bora, a finansijski ju je podržala kompanija „Rakita“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *