Čisto nebo iznad Braninog grada

Proteklog vikenda, u Topionici i rafinaciji bakra Rudarsko topioničarskog basena Bor izlivene su prve anode bakra dobijene po savremenoj tehnologiji, čime se pokazalo da sistem proizvodnje u novoj topionici nesmetano funkcioniše. Uz mnogo veću proizvodnju bakra, po ekološkim standardima nova topionica pročistiće i nebo nad Borom. Iako je bilo onih koji su sa nevericom pratili izgradnju topionice, bilo je naravno i onih koji su čisto nebo nad Borom videli i pre nego što je izgradnja počela. Među takvima je borska slikarka Brana Stojanović.
BOR – Borska slikarka Brana Stojanović je elektrotehničar u Rudniku bakra Bor, gde je više od 20 godina bila jedina žena poslovođa u pogonima elektroodržavanja. Naporan i odgovoran posao, zahvaljujući njenoj kreativnosti nisu bili prepreka da ono lepo i plemenito pretoči na slikarska platna. Slikarsku poetiku neguje od 1975. godine, a njen prepoznatljivi likovni rukopis uočen je na brojnim manifestacijama. Najveće priznanje dobila je Grand prix na Međunarodnoj izložbi Žene slikari u Majdanpeku, za rad Moj grad. A njen grad i firma u kojoj radi zapravo su njena najveća inspiracija. Istančanom slikarskom intuicijom prepoznala je da za njen grad stižu bolji dani. “ Nagradu sam doibila za sliku Moj grad, moj grad koji sam videla sa čistim nebom mnogo pre nego što je i počela izgradnja topionice. Želela sam čist vazduh u Boru, čitav svoj vek provela sam u RBB-u, bakar je egzistencija moje porodice i većeg dela stanovnika ovog kraja, želela bih da to bude još dugo da RTbB funkcioniše kako treba. Nadam se da će se i ove moje želje ostvariti, kao što se ostvarila i želja da Bor dobije čisto nebo, prozračno tirkizno i lepo kao što sam naslikala na slici“ rekla je Branislava Stojanović.
Slika Moj grad Branislave Stojanović izložena je u Majdanpeku, gde čini deo postavke njene samostalne izložbe Bakarna žena, koja je deo prošlogodišnje nagrade. Slika Moj grad je priča koja prenosi pozitivnu energiju i populariše lepotu. I potvrđuje da se dušom i četkicom neki snovi i ostvaruju.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2oa2o8″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.