Da li je crveno meso kancerogeno?

BOR – Prema saopštenju Svetske zdravstvene organizacije kancer mogu da izazovu sve vrste crvenog mesa koje se prodaju na srpskom tržištu bez obzira da li je svinjsko, juneće, teleće, kozje ili ovčije. U isti koš su se našli i domaći i industrijski proizvodi od mesa sa obrazloženjem da izazivaju rak debelog creva, prostate i pankreasa. Oglasili su se i nutricionisti koji preporučuju građanima da mogu bez problema da konzumiraju crveno meso, ali da se ograniče na manje količine 125 grama mesa i samo 50 grama suhomesnatih proizvoda nedeljno. Više od toga bi štetilo zdravlju.

„Ljudi oduvek jedu crveno meso i ono se preporučuje, posebno deci jer se u njemu nalaze veoma kvalitetne belančevine. Ono što je štetno jeste savremena tehnologija tretiranja mesa sa puno hemije, aditiva i emulgatora. Zato i kažemo da ne treba jesti velike količine mesa i da jelovnik treba da bude raznovrstan, što znači da ima puno žitarica, mahunarki, voća i povrća.“ – kaže dr Dijana Miljković specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ Zaječar.

Meso je samo po sebi zdravo slažu se stručnjaci, a da li u Srbiji postoji i adekvatna kontrola mesa jer se meso uvozi iz Austrije, Francuske, Nemačke, Španije?

„Ja verujem da ništa iz EU ne može da pređe naše granice bez kontrole, pa tako i meso. Iz iskustva znam da se sve što ulazi u našu zemlju strogo kontroliše i da na naše tržište stiže bezbedna hrana“, ističe dr Dijana Miljković.

Od početka ove godine je u Srbiju uvezeno je više od 6. 000 tona proizvoda od mesa, 282 tone goveđeg, 14. 500 t svinjskog i više od 9.000 tona pilećeg mesa.

Problem je što smrznuto meso iz robnih rezervi u Srbiji može da stoji do godinu dana, dok je u EU maksimum šest meseci. I Srbija bi trebala da prihvati evropska pravila i da se građanima ne servira meso starije od 6 meseci.

Svetska zdravstvena organizacija je upozorila naše građane na kvalitet crvenog mesa i podstakla ih da razmišljaju o svojoj ishrani. Ali standard diktira i kvalitet ishrane i sam život. Nutricionisti preporučuju kao bezbedne male količine mesa, tačnije 135g crvenog mesa nedeljno, što je nešto više od pola kilograma mesečno. A kako se to uklapa u srpski prosek ostaje da se izračuna, jer prosečni građanin Srbije godišnje pojede 18 kilograma svinjskog, 8 kilograma goveđeg i 16 kilograma živinskog mesa. I to možda zvuči preterano, ali daleko više od nas crveno meso jedu građani Amerike i EU i za njih ne važi nikakvo upozorenje.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/rC7t2K0HgVk“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *