Da li su pušači ugroženiji?

ZAJEČAR, BOR – U odnosu na ukupan broj stanovnika Srbija pripada vodećim državama u svetu po broju pušača. Korisnika duvana ima među svim uzrasnim kategorijama, a najugroženiji su deca i mladi. Osećaj zadovoljstva, navika odnosno zona komfora formiraju fizičku i psihološku zavisnost za cigaretom i mnogima je potrebna stručna pomoć prilikom odvikavanja. U Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru radi i Savetovalište za odvikavanje od pušenja gde se pušačima pruža neophodna savetodavno-stručna pomoć.

Pušenje je najznačajniji faktor rizika za nastanak karcinoma pluća, ali svakako konzumiranje duvana štetno utiče i na druge organe u organizmu ostavljajući  posledice koje se, uglavnom teško leče.

Duvan ne uništava samo pluća, on šteti i želucu, jetri, digestivnom sistemu, čak i koži i noktima. Iako smo svesni negativnih promena u i na organizmu mi to ne pripisujemo duvanu, nego stresu, načinu života i drugim faktorima. Međutim, duvanski dim je jedan od vodećih faktora za nastanak mnogih bolesti“, kaže dr Ivana Ćirić, specijalista socijalne medicine u ZZJZ „Timok“ Zaječar.

Strah od oboljevanja u uslovima pandemije korona virusa nije uticao na svest građana da smanje pušenje. Naprotiv, pokazalo se da su se mnogi vratili cigareti. Tako da je organizovanje kontinuiranih javnih kampanja i drugih skupova u borbi protiv pušenja od velikog značaja u pokušaju da se utiče na svest ljudi o štetnosti duvana po zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *