Dan državnosti obeležen i u Boru

BOR – Dan državnosti Srbije koji se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 1835. godine svečano je obeležen i u Boru. Na spomenik ratnicima poginulim u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom rartu, vence su tim povodom položili predstavnici Gradske uprave, SUBNOR-a, Sokolskog društva, Društva za negovanje slobodarskih tradicija, Podružnice potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine, Socijalističke partije Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina.

Značaj podizanja Prvog srpskog ustanka je da su prve vojne jedinice tada formirane. Reguralna stajaća Vojska formirana je istog dana 1809.godine kada je formirano šest bataljona pešadije i jedan bataljon artiljerije. Do današnjeg dana nosimo tradiciju Vojske Srbije“, naglasio je Momčilo Radisavljević, predsednik ORVS Bor.

Na poštovanje tradicije i značaj obeležavanja istorijskih datuma ukazao je član Gradskog veća u Boru Srećko Zdravković.

15.februar je za sve nas značajan datum. Nakon seče knezova gde se narod pobunio i organizovao protiv Turaka i pokrenuo Prvi srpski ustanak koji je izuzetno značajan u našoj istoriji. Za kratko vreme, 1835. godine napravljen je i naš prvi Ustav, koji je u to doba bio oličen liberalizmom i demokratijom, kao retko gde u Evropi. Ovim Ustavom ukinut je feudalni sistem, a to nije odgovaralo ni Austro-Ugarskoj, ni Turskoj, pa čak ni Rusiji”, istakao je Srećko Zdravković, član Gradskog veća u Boru.

Povodom Dana državnosti Srbije, u sali Doma kulture u Boru, održana je i svečana akademija. U okviru ove manifestacije organizovan je prigodan kulturno umetnički program u kojem su učestvovali članovi KUD-a „Novo Selište“ i grupa pevača, a povodom slave Saveza potomaka ratnika obavljeno je i rezanje slavskog kolača.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *