BOR – Dan državnosti Srbije koji se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine i proglašenje Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 1835. godine obeležava od 2002. godine, svečano je obeležen i u Boru. Nakon odavanja počasti minutom ćutanja, na spomenik ratnicima poginulim u balkanskim ratovima i u prvom svetskom ratu, vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Podružnice potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine, Organizacije rezervnih vojnih starešina, udruženja građana i pojedinih političkih partija.

Opština Bor danas proslavlja jedan veliki dan – Dan državnosti i Sretenje kada je Srbija dobila veliki ustav i kada se Srbija oslobodila otomana. Za nas kao opštinu Bor ovaj dan je obaveza da se setimo svih žrtava koje su izgubile život braneći otadžbinu i ovaj grad, da ponosno pamtimo njihova imena i o njima govorimo sa punim poštovanjem, jer to je prošlost koja je obezbedila budućnost kakvu mi danas imamo“, rekao je predsednik opštine Bor, Aleksandar Milikić.

Udruženje potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine, koje ove godine proslavlja 99. godina postojanja u maloj sali Doma kulture u Boru, obeležilo je i krsnu slavu, tradicionalnim rezanjem kolača.

Potomci ratnika od 1912. do 1920. godine, obeležili su krsnu slavu i najavili početak manifestacije tokom godine koje će se odvijati u skladu sa stogodišnjicom od završetka prvog svetskog rata. Na danšnji dan je formirana i prva vojska Srbije. Iz tog razloga mi smo juče organizovali izložbu naoružanja, a tokom godine obeležićemo na prigodan način i sve druge značajne datume“, istakao je Momčilo Radisavljević, iz Organizacije rezervnih vojnih starešina opštine Bor.                   

Na poštovanje tradicije, značaj obeležavanja istorijskih datuma i neophodnost postojanja boračkih organizacija ukazao je predsednik opštine Bor, Aleksandar Milikić.

Obeležavanje krsne slave Udruženja potomaka ratnika upotpunjeno je i prigodnim kulturno umetničkim programom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *