SRBIJA – Srbija troši dvostruko više energije od svetskog proseka i čak šest puta više od nekih zemalja Evrope. Da bi se potrošnje energije smanjila, a u skladu sa zakonima Evropske unije država je donela pravilnike o izradi elaborata o energetskoj efikasnosti i i izdavanju energetskih pasoša. Prema tim propisima ubuduće ni jedan objekat neće moći da se gradi bez ili sa bilo kakvom izolacijom. S obzirom na kupovnu moć građana, ali i kvalitet, stiropor je najpristupačniji izolacioni materijal na našim područjima. .

„Širina stiropora ne sme da bude manja od deset centimetara. Ako hoćemo da štedimo energiju i da idemo u korak sa vremenom moramo da ugrađujemo izolacione materijale ne samo u fasade nego i u krovove. Time ćemo doprineti kvalitetnijem životu ljudi u tim zgradama, ali i računi će biti manji što je i najvažnija stavka„-
rekao je Dragan Jelenković, šef odseka za urbanizam, građevinske i komunalne poslove.
 
Ubuduće sastavni deo projekta za dobijanje građevinske dozvole biće i elaborat o energetskoj efikasnosti.
Sistem upravljanja energijom uskoro bi trebalo da bude uspostavljen i u borskoj opštini. Jedna ovlašćena kuća već je preduzela mere da bi se registrovala za izdavanje energetskih pasoša, a postoji i osoba koja već ima licencu za izradu elaborata energetske efikasnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.