Pripravnost zbog obilnih padavina

BORSKI OKRUG – Snažna oblačnost pod uticajem ciklona iznad Mediterana zahbvatila je veći deo Srbije, a na zapadu i jugozapadu zemlje već su pale obilne količine kiše, ponegde i preko 20 mm po metru kvadratnom, a u brdsko-planinskim predelima i više od 15 cm snega. Samo tokom noći u Loznici je palo 20 mm kiše, a na Zlatiboru je snežni pokrivač dostigao 15 cm, dok je u Sjenici 11 cm snega. Obilne padavine usloviće nagli rast mnogih reka, naročito Drine, Lima, Đetinje, Moravice, Jadra, a na manjim tokovima, pa čak i na slivovima ovih reka postoji opasnost od bujica i poplava. Obilne padavine su i u ostalim predelima Srbije, a najmanje će ih biti u Vojvodini. U istočnoj Srbiji situacija za sada nije alarmanta, a stabilno je i na području Borskog okruga.

„Situacija na teritoriji Borskog okruga je stabilna i nema opasnosti od poplava, postoji jedino blagi porast voda drugog reda. Svi pripadnici Odeljenja za vanredne situacije su u pripravnosti i na terenu proveravaju trenutno stanje reka, proverena je oprema i mehanizacija koja se koristi u slučaju poplava. Takođe iz Odeljenja za vanredne situacije u stalnom su kontaktu sa poverenicima iz Civilne zaštite na teritoriji svih opština da bi u slučaju promena na vodotokovima na vreme reagovali“
– izjavio je Miodrag Marković načelnik Odeljenja za vanredne situacije Bor
 
U slučaju polplava aktivnosti pripadnika Odeljenja za vanredne situacije su prvenstveno evakuisanje stanovništa i pokušaj zaštite imovine, zatim izgradnja bedema i čišćenje, uz pomoć određene mehanizacije, odvodnih kanala.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2iqys3″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.