Pokrenuta nova topionička peć i metalurška linija u RTB-u Bor

0
BOR – Posle pola veka, u Rudarsko topioničarskom basenu Bor je i zvanično počela izmena tehnologije prerade koncentrata bakra. Novu fleš smelting peć, izgrađenu po jednoj od najboljih svetskih tehnologija, pokrenuo je u prisustvu izvođača, kanadske kompanije „SNC Lavalin“, finskog „Ototeka“, beogradskog „Energoprojekta“, predstavnika Upravnog odbora i Opštine Bor generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski.

„Ovo je istorijski trenutak za Rudarsko topioničarski basen Bor zbog toga što čista tehnologija donosi i čisto nebo, ali i zbog toga što ćemo radom nove topionice udvostručiti proizvodnju bakra, zlata i sumporne kiseline. Hvala svima koji su pomogli da do ovoga dođe, pre svih Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću, svim stručnjacima iz naše zemlje koji su učestvovali u izgradnji, a posebnu zahvalnost dugujem sajt-menadžeru finskog „Outoteka“ Toniju Korkanu“
naglasio je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.
 
Zagrevanje peći trajaće 21 dan, a nakon toga kada dostigne temperaturu od 1.200 stepeni, biće spremna da pretapa 30 tona koncentrata bakra na sat, odnosno 400 hiljada tona koncentrata godišnje iz koga će biti dobijeno 80 hiljada tona katodnog bakra. Na taj način biće ispunjena i ekološka i ekonomska komponenta projekta.
 
„U prve dve godine, kada budemo prerađivali i uvozni koncentrat, finansijski rezultati RTB-a biće bolji za 12 miliona dolara godišnje, a od 2017., kada počnemo da prerađujemo samo sopstveni koncentrat, dobijen iz nedara ovdašnjeg basena, finansijski efekti će nam biti bolji od sadašnjih za čak 24 miliona dolara. „ – rekao je Blagoje Spaskovski.
 
Očekuje se da prva anoda iz nove topionice, po završetku zagrevanja fleš peći, bude izlivena 28. marta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *