Dan maternjeg jezika

BOR – Pravo na upotrebu maternjeg jezika je jedno od osnovnih ljudskih prava. Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumevanja. Jezik je najmoćnije sredstvo komunikacije, služi međusobnom sporazumevanju i dijalogu, naglašavaju lingvisti.

Prema njihovim rečima obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika je od posebnog značaja, jer jezik predstavlja značajan element nacionalnog identiteta, koji valja negovati i brižno čuvati. Jezička šarolikost je jedna od važnih odlika grada Bora, gde decenijama na jednom mestu žive pripadnici različitih nacija I nacionalnosti, čega  smo svedoci u porodičnom okruženju, među prijateljima, na radnom mestu, na ulici. Zato, kako kažu, ta raznolikost treba da nas motiviše na zbližavanje i bolje upoznavanje, ne na udaljavanje.

Bor je samo reprezent onoga što jeste Srbija na najlepši mogući način. Ali, ta reprezentacija se čuva upravo tako što se neće povoditi kojekakvim modernim uticajima, takozvanim “trend seterima”. Ti ružni uticaji koje plasiraju neki pobornici, što ću ja slobodno nazvati “novim primitivizmom”  ruši sve kulturološke I dokazane temelje jezičkog identiteta I zavija ih u oblandu globalnog, a time I poželjnog. Da, lepota Bora jeste u tome što će Vlaška kulturna zajednica čuvati svoj Vlaški jezik, Slovenačka svoj Slovenački, Romska svoj Romski I tako redom… Što nas ima više to je valjda lepeza bolja, bogatija i nadam se ugodnija za život svakog pojedinca” naglasila je Vesna Tešović, direktor Narodne biblioteke u Boru.

Očuvanje maternjeg jezika služi očuvanju vlastitog identiteta, zato je važna njegova javna i službena upotreba, kako u oblasti obrazovanja tako i u javnom informisanju. Stoga je posebno bitna dosledna primena propisa koji garantuju pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika, ističu lingvisti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *