Dan zaštite podataka o ličnosti

BOR – Međunarodni Dan zaštite podataka o ličnosti, ustanovljen je odlukom Komiteta Ministra Saveta Evrope i od 2006. godine obeležava se 28.januara. Državne i privatne institucije kao i nevladine organizacije širom sveta organizuju tim povodom razne aktivnosti, predavanja, seminare sve u cilju edukacije i informisanja građana o značaju zaštite privatnosti i podataka o ličnosti.

Problemi koji se tiču zaštite podataka o ličnosti su sve brojniji jer se lični podaci bez puno razmišljanja ili zbog neznanja ustupaju najčešće posredstvom interneta, na društvenim mrežama, raznim aplikacijama, prilikom online kupovine. Zato je neophodno  temeljno informisanje o načinima zaštite podataka, kada ih i kome treba davati, pod kojim uslovima se mogu obrađivati.

U anketi Tv Bor, građani kažu da se trude da zaštite svoje lične podatke tako što ne daju lična dokumenta bilo kome, ali smatraju da je digitalizacija i nedovoljno znanja o korišćenju informacionih tehnologija dovelo do pojave zloupotrebe ličnih podataka čemu je teško stati u kraj.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *