Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. U hramu „Sveti Georgije“ u Boru nakon osveštavanja bogojavljenske vode, održana je svečana liturgija.

BOR – Srpska pravoslavna crkva i vernici 19. januara slave Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka.

Krštenjem Isusa Hrista, od ruke Jovana Krstitelja, počela je njegova misija hrišćanske propovedi. To je ujedno i prvo objavljivanje tajne Svetog Trojstva – Oca, Sina i Svetog Duha, jer se ostvarenom u Božjem glasu sa neba koji reče: „Ovo je Sin moj“, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

U hramu „Sveti Georgije“ u Boru osveštana je bogojavljenska voda koja se smatra lekovitim, čuva u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja i pije se radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Nekoliko stotina vernika okupilo se u borskoj crkvi kako bi uzeli bogojavljensku vodu, prisustvovali svečanoj liturgiji i pričestili se.

Vernici se danas pozdravljaju rečima: „Bog se javi“ ili „Hristos se javi“, a otpozdravlja se sa „Vaistinu se javi“. Na Bogojavljenje se nikada ne posti, bez obzira u koji dan padne, a sa ovim danom završavaju se i „nekršteni dani“, započeti na Božić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *