Danas je Krstovdan

SRBIJA – Srpska pravoslavna crkva danas slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Od Božića do Bogojavljenja mrsni su svi dani, ali se na Кrstovdan strogo posti, na vodi. Praznik se vezuje za svetkovanje Bogojavljenja, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u reci Jordan.

U pravoslavnim hramovima služila se liturgija Svetog Vasilija Velikog, uz osveštanje vode, koje prati praznično bogosluženje. Na Bogojavljanje, u borskom hramu u rano jutro služi se sveta liturgija i osvešta voda koju vernici mogu da ponesu kući. Bogojavljenska vodica se čuva tokom cele godine u pravoslavnim domovima, za potrebe teške bolesti, umesto svetog pričešća i radi blagoslova u kući, može da se koristi i za pripremanje slavskog žita.

U našem narodu veruje se da se večeras u ponoć, pred Bogojavljenje, otvara nebo i Bog javlja ljudima. Čeka se ponoć, a tada uz molitvu treba izgovoriti želju. Ove godine, zbog epidemiološke situacije, tradicionalna manifestacija „Plivanje za časni krst“ na Borskom jezeru neće biti organizovana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *