Dani knjige otvoreni promocijom romana Jovana S. Mitrovića „Povratak u zavičaj: govedar pa car“

BOR – Manifestacija Dani knjige u Narodnoj biblioteci Bor započeta je na Dan pismenosti promocijom romana „Povratak u zavičaj – govedar pa car“ borskog književnika Jovana S. Mitrovića. Roman je posvećen graditelju Feliks Romulijane, Gaju Valeriju Maksimilijanu, rimskom imperatoru s kraja 3. i početka 4. veka, rođenom na prostoru Istočne Srbije.

Romulijana je grad od pre 1600 godina, fizički vezana za ovu sredinu, tako što je čovek koji je gradio tu veliku mističnu građevinu ustvari sa ovih prostora, a bio je prvi čovek Rimske imperije. Danas kada pogledamo sa ove udaljenosti to je velika etapa vremenska, ideološka ali nas vezuje to što je na ovim prostorima uvek bilo dovoljno zlata. To znači da je još u Rimskoj imperiji bilo zlata, a tako je i danas. Na neki način svi oni koji žele da budu veliki imperatori, hrle da dođu na ove prostore. I eto i rimskog imperatora Gaja Valerija Maksimilijana, koji je rođen nekoliko kilometara odavde da Rimskoj imperiji obezbedi zlato“, istakao je Jovan S. Mitrović, autor romana „Povratak u zavičaj – govedar pa car“ i dodao „Ja sam 40 godina bio novinar i bio sam vezan za ovu temu i kao novinar i kao pisac, a i kao čovek koji se interesovao za kulturna dobra, a pogotovu za knjigu i literaturu. I posebno mi je drago što danas  obeležavamo 70-to godišnjicu, čiji smo gotovo vršnjaci“.

Povodom 70 godina od proglašenja Bora gradom predstavljeni su i značajni datumi razvoja kulture u Boru, o kojima su osim Jovana S. Mitrovića, govorili i direktor Narodne biblioteke Bor, Vesna Tešović, kao i predsednik Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912 – 1920, Svetsilav Đurić. Promociju romana pratila je i izložba „Sećanje na borske susrete balkanskih književnika“, sačinjena od materijala sačuvanih na Zavičajnom odeljenju.

To je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, koja je započeta pre tridesetak godina i okupljala najbolje književnike iz svih zemalja Balkana, kao i goste koji su dolazili iz Mađarske i Engleske“. Upravo ta manifestacija bila je  jedna od najznačajnijih u Evropi u to doba, a Bor je važio za grad koji je vodio računa o kulturi“, istakao je  Svetislav Đurić, predsednik Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912 – 1920.

Dani knjige, koji će trajati do 7. juna, nastavljaju se večeras predstavljanjem romana Jaz, Darka Tuševljakovića dobitnika Evropske nagrade za književnost 2017. godine.

Promocijoa romana Jovana S. Mitrovića „Povratak u zavičaj: govedar pa car“, 25.maj 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *