Decembar u kalendaru zdravlja
BOR – Decembar je mesec koji nas uvodi u godišnji period prejedanja, česte i neumerene konzumacije pića, manje sna i više umora, kao i euforije pred praznike, što dodatno troši organizam i izlaže ga stresu.
„Kada se radi o hrani, imamo veliki broj slava, a pripremamo se i za doček Nove godine. To će se nastaviti i u januaru. Zbog upotrebe masne hrane, preobimnih obroka i alkoholnih pića, rasrdi se želudac, rasrde se srce i krvni sudovi, pankreas i drugi organi, ogranizam ne može da preradi sve kako treba, i onda, eto problema sa holesterolom, povećanim krvnim pritiskom i još dosta tegoba. Zato bi trebalo imati obzira, imati u vidu sve te posledice od prejedanja. Jedan od izlaza može da bude post. Decembar je interesantan i po količini ribe koju tada pojedemo, pa je i to preporuka, ne samo u vreme slava već i drugim danima, kao alternativa za praseće pečenje. Divljač je takođe meso koje treba da konzumiramo. Tu su i pića, pa ću se poslužiti francuskom izrekom – dve čaše su u redu, tri čaše već donose probleme. Znači, od treće čaše počinje nešto da se događa u nama, imamo više alkohola u krvi nego što treba i tada je vreme da stanemo. Znači, sa pićem, umereno, jer u alkoholu nema sreće, voda je najbolje piće„, kaže prim. dr Petar Paunović, učitelj zdravlja.
Mere opreza su jasne: treba biti umeren u hrani, piću i ostalim užicima kojima su ljudi tradicionalno skloni u decmbru i mesecima koji slede. Ali jedino u čemu ne treba da imamo granicu a što istovremeno veoma koristi svakom pojedincu, jesu porodična okupljanja, toplina doma i zdrava komunikacija među bližnjima, pa je ovakav vid ponašanja preporuka učitelja zdravlja, doktora Petra Paunovića.