BOR,ŽAGUBICA- U porodici Ilije Avramovića iz Žagubice pčelarstvo je tradicija, jer se ovim poslom bavi već četvrta generacija.  Znanje se prenosilo sa koleno na koleno, tako da za Iliju u pčelarstvu nema tajni. Najveći mu je,međutim,  problem kada je godina loša. Za njega je to bila lanjska sezona,  dok je ova bila nešto uspešnija.

Ova godina je bila dobra, nije bilo bagrema,ali je bilo livadske paše. Uspeo sam da izvrcam u proseku  desetak kilogmara po društvu. Prošle godine nije bilo ni grama meda“, kaže Ilija.

I dok drugi pčelari ove godine imaju meda samo za prihranu, Ilija Avramović ima dovoljno i za prodaju. Za razliku od većine, on med prodaje na malu količinu. Kaže, tako mu se više isplati.

Ovo mi je dopunska delatnost i meni se isplati. Momentalno teglu meda prodajem  po 800 dinara, a na veliko košta 500 dinara. I tu nalazim neki svoj interes“, dodaje Avramović.

Ovaj pčelar iz Žagubice ima 160 društava i do sada nikada nije imao problema u plasmanu meda. Kupaca ima u celoj Srbiji.

Homolje je čista nezagađena sredina i kupaca imam najviše u Beogradu. Prodajem i u Žagubici, ali manju količinu“, kaže Ilija Avramović iz Žagubice.

Kao  većina pčelara i Ilija bi voleo da poveća broj  društava. Za sada ne može, jer je prezauzet. Međutim, ukoliko se u ovaj posao uključi i peta generacija spreman  je da pomogne, jer mu je cilj  barem još pedesetak košnica.

Pčelarstvo porodična tradicija , 9. decembar 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=Xa7EpOqFvCg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *