U toku preispitivanja profesorskih diploma

0

BOR- Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta, prema pisanju nekih novina, dovela je u pitanje diplome oko 2. 000 profesora, docenata i asistenata na privatnim fakultetima u Srbiji. Oko 100 doktorskih diploma, privatnih i državnih fakulteta u Srbiji, koje je osporila Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta, predmet su pravne ekspertize domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka koju je zatražilo Ministarstvo prosvete. O preostalim merama koje su preduzete, ministar prosvete Mladen Šarčevićje rekao.

Komisija za akreditaciju je prošle godine odlučila da u ovoj oblasti uvede red. Angažovali smo i eksperte evropske komisije, jer ako ste počeli zakon da primenjujete unazad 12 godina, onda ga ne možete primenjivati retroaktivno. Ne možete jednom odobreni doktorat i akreditaciju, ako je data po tome, u drugoj nekoj reakreditaciji osporiti. Ne možet selektovati privatne i državne fakultete“, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Posebno je ugrožena Vojvodina, jer je u ovoj pokrajini omnibus zakonom o prenosu nadležnosti 2001. godine dosta toga izmenjeno.

Ima puno grešaka od strane Ministarstva, ne ovoga sada, nego svih unazad, jer inspekcija nije radila svoj posao. Ne daje KAPK konačan sud. Oni samo daju da su uslovi ispunjeni, a konačan sud daje Ministarstvo. Odgovornost je na ministru i mi ćemo taj problem rešiti tako da će ovo pitanje postaviti isključivo kao pravni problem. Veoma smo blizu u rešavanju i ovih dana ćemo izneti naš stav u celoj priči, tako da kolege, koje su stekle ova zvanja nemaju čega da se boje osim ako postoje neki izuzeci koji su to radili na sumnjiv način. Mogu vam reći da fali dokumentacija, KAPK je sve vreme radio bez pravnika. Cela priča u novom Zakonu o visokom obrazovanju i formiranje nezavisnog tela za akreditaciju govori da smo u pravu“, dodao je Šarčević.

Zvanični podaci o broju doktora nauka u Srbiji pokazuju da se on rapidno uvećava, 2007. bilo je 206 doktora nauka, pet godina kasnije taj broj porastao je za 270 odsto. A vrhunac je protekla godina, kada je upisan broj od 2012 doktora nauka.

U toku preispitivanja profesorskih diploma, 9. decembar 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=1p8TZzBjOQI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *