Delegacija OEBS-a u Televiziji Bor

BOR – Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, čiji su predstavnici više puta posetili Televiziju Bor, počev od 2011. godine, poznati su napori ove medijske kuće u uvođenju programa na vlaškom, rumunskom i romskom jeziku, a koji su u najvećoj meri ostali bez finansijske podrške nakon privatizacije medija u Srbiji. I ovoga puta, predstavnici Visokog komesara nacionalnih manjina OEBS-a, aktuelne informacije o statusu programa na jezicima manjina saznali su iz prve ruke, na sastanku sa menadžmentom i urednicima.

„Nastojamo doći bar jednom godišnje, da vidimo kako se stvari razvijaju. U svakom slučaju nam je bilo jako drago čuti u razgovoru o planovima Televizije Bor i o elanu koji postoji kada je reč o informisanju uopšteno u ovom delu Srbije, a naročito informisanju o manjinama i za predstavnike manjinskih nacija. Nadamo se da ćete održati taj elan i volju da se to nastavi, na dobrobit svim ljudima koji imaju pristup Televiziji Bor“, rekla je Tihana Leko, predstavnica visokog komesara za nacionalne manjine OEBS-a.

„Već šest, sedam godina dogovaramo neke naredne aktivnosti i neke naredne projekte gde će i OEBS dati svoj doprinos. Medijska scena u Srbiji je trenutno dosta haotična, još uvek ne postoje sistemska rešenja za određene probleme, a ovde pričamo o programu na jezicima nacionalnih manjina. Očekujemo da će se to u narednom periodu promeniti i da ćemo moći da realizujemo neke ideje koje imamo, a danas smo na sastanku sa predstavnicima OEBS-a ispričali kako mi vidimo to informisanje na jezicima manjina. Mislim da će se stanje popraviti i da ćemo moći da krenemo u realizaciju svih projekata koje smo pokrenuli 2014. i 2015. godine, a koji su u međuvremenu stopirani, pauzirani pre svega zbog privatizacije i ovog sistema u kojem mediji trenutno funkcionišu“, rekao je Vladan Novović, direktor „ŠRIF“ D.O.O.

Na sastanku u Televiziji Bor, predstavnici OEBS-a upoznati su i sa idejama da se određena sredstva za programe na jezicima manjina obezbede kroz međunarodne projekte prekogranične saradnje. Tu su naravno i otvorenost i ponuda pomoći nevladinim i drugim organizacijama da zajednički učestvuju u medijskim projektima za nacionalne manjine. A jedan od projekata Televizije Bor, ciklus emisija „Kroz naša sela“ na vlaškom jeziku i ove godine je finansijski podržalo ministarstvo kulture i informisanja, što će svakako doprineti bar delimičnom održavanju kvaliteta informisanja nacionalnih manjina.

 

Bojan Obradović

 

Delegacija OEBS-a u Televiziji Bor, 13. jul 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *