Deseti Etno festival u Kladovu

Na ovogodišnjoj jubilarnoj  desetoj manifestaciji  Etno festival u Kladovu . učestvuje vise od 500 članova kulturno umetničkih društava iz Srbije I inostranstva  koji pesmom I igrom čuvaju  narodnu  tradiciju svoga kraja. Prve većeri  publici su se predstavila  društva Lazarica iz Kruševca, Polet iz Kladova i Abrašević iz Kragujevca.

„Trudimo se da sve ono što je zapisano I istraženo prikažemo publici u svojim scenskim nastupima“ – rekao je Živojin Miljković, urednik scenskog programa Centra za negovanje tradicionalne kulture KUD-a Abrašević.

Duž glavne ulice u Kladovu  postavljeno je I stotinjak štandova na kojima su izlagači iz cele Srbije i susednih zemalja prikazali razne suvenire  i ostale  predmeta nastale u radionicama starih zanata . Izloženi su bili i sve popularniji ekološki  proizvodi koje poljoprivredniuci sami pripremaju na tradicionalan način.

„Svi ovi proizvodi su napravljeni od voća kojeg mi gajimo , bez aditiva i na starinski način“  – reka je jedna od učesnica iz Tople.

Na etno festivalu u Kladovu  priređeno je takođe i takmičenje u pripremanju riblje čorbe. Učestvovalo je sedam ekipa.,a sama nagrada im nije toliko značajna koliko druženje, rekli su ovi vrsni kulinari.

„Druženje je za nas najvažnije. Uz riblju čorbu, prženu ribu ostaćemo duboko u noć“ – istakao je Vukašin Radić iz Tekije.

Predstavnici Turističke organizacije i Opštine Kladovo na otvaranju su posebno istakli značaj ovakvih manifestacija za razvoj turizma grada, ali i cele regije.

„Želimo da turizma istaknemo kao prvu privrednu granu i izdignemo na viši nivo“ – rekao je predsednik Opštine Kladovo Dragan Budujkić.

„Ovu manifestaciju organizujemo svake godine krajem jula, jer tada se u zavičaj vraćaju naši ljudi sa privremenog rada u inostranstvu.Sve ovo je namenjeno pokolenjima koja su se rodila u dijaspori i mi kao matica  želimo da ih privućemo na ovakav način. Prenošenjem tradicije želimo da očuvamo identitet“ – rekla je direktor Turističke organizacije opštine Kladovo Nevenka Boldorac.

Drugog dana etno festivala  u Kladovu učestvovaće  još četiri kulturno umetnička društva iz   Rumunije i Bugarske, a u nastavku programa žitelje ovog grada na Dunavu I njihove goste  zabavljaće poznate  zvezde zabavne muzike  Aleksadnra Radović i grupa Kerber.

 

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2z96p2″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *