Digitalna platforma Industrija 4.0 na borskom fakultetu

BOR – Na Tehničkom fakultetu u Boru održana je 29. panel diskusija o primeni digitalne platforme Industrija 4.0 u Srbiji. Zbog epidemioloških mera, panel je organizovan kao on lajn diskusija, na kojoj je učestvovalo tridesetak predstavnika fakulteta i privrede iz Srbije.

Kako se čulo na panelu, cilj je formiranje pametnih proizvodnih pogona u kojima mašine komuniciraju između sebe, šalju poruke nadređenim računarima o broju i kvalitetu izrađenih proizvoda, potrebama za njihovo održavanje, a svi podaci će on lajn biti dostupni radnicima i inženjerima kako bi na vreme mogli da reaguju na bilo koju novonastalu situaciju, koje nema u bazi znanja računara. Iako ovo deluje kao daleka budućnost, u svetu je već organizovano 16 pogona fabrika budućnosti, koje rade po ovom modelu.

Ova platforma je postala globalni međunarodni projekt pre deset godina, a Srbija je svoj nacionalni program usvojila 2019. godine. Panel u Boru organizovan je u saradnji sa beogradskim Mašinskim fakultetom, koji je 2015. godine inicirao početak razgovora na ovu temu u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *