Danas je počela nova školaska godina za  65 hiljada prvaka i 760 hiljada ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji. U Boru je blizu 400 đaka prvi put selo u školske klupe, a za njih je priređen poseban doček u svim borskim školama. Predstavnici Gradske uprave Bor i kineske kompanije Srbija Ziđin Majning posetili su prvake u Osnovnoj školi „Dušan Radović“.

BOR – Školsko zvono oglasilo je početak nove školske godine za sve osnovce u Srbiji. Borske osnovne škole dočekale su blizu 3 i po hiljade đaka, od toga 393 prvaka za koje je priređena prigodna priredba za dobrodošlicu. Prvog školskog dana, Osnovnu školu „Dušan Radović“ u Boru posetili su predstavnici Gradske uprave i kineske kompanije Srbija Ziđin Majning i poželeli srećan početak školovanja svim učenicima. Grad Bor je i ove godine obezbedio besplatne udžbenike za đake od prvog do četvrtog razreda kao i školski pribor za prvake, za šta je iz gradske kase izdvojeno 18,3 miliona dinara.

Danas je veliki dan za naš grad i sve škole u našem gradu. Učinili smo sve što smo mogli, obezbedili udžbenike i pribor, sve što je potrebno za đake i tako ćemo nastaviti. Škole imaju našu podršku i pomoć  i za uređenje sportskih terena, sala, učionica. Za sve što je potrebno Grad Bor će izdvojiti sredstva, a najbitnije od svega je da naš grad i naše škole imaju veliki broj dece, što znači da imaju mladost i budućnost“, rekao je Milivoje Janošević, zamenik gradonačelnika Bora.

Kompanija Srbija Ziđin Majning donirala je 27,5 miliona dinara za kupovinu knjiga za učenike viših razreda, kao i školske torbe za sve osnovce.

Kompanija Serbia Zijin Mining je usmerena na razvoj savremenih tehnoloških, ali i naučnih rešenja. Kroz praksu brojnih društveno odgovornih projekata u zajednici, posebnu pažnju poklanjamo i obrazovanju mladih. Iz tog razloga kompanija je prošle godine započela realizaciju petogodišnjeg projekta „Za Budućnost” vrednog blizu 1,9 miliona dolara, u okviru kojeg se obavezala da će za, učenike od petog do osmog razreda svih osnovnih škola u Boru obezbediti udžbenike, a za osnovce na području grada i svih seoskih mesnih zajednica i školske torbe. Realizaciju projekta nastavljamo i ove godine, tako što smo na vreme obezbedili udžbenike za sve učenike viših razreda, a za prvake i rančeve. U ime kompanije Serbia Zijin Mining i svoje lično ime želim svim učenicima i prosvetnim radnicima uspešnu školsku godinu“, kazao je Gan Jongang, zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning.

Osnovna škola Dušan Radović upisala je 82 đaka prvaka, što je izuzetan uspeh za ovu obrazovnu ustanovu.

Ovom prilikom zahvaljujem predstavnicima Gradske uprave i kompanije Ziđin Majning na ovako vrednoj donaciji kao i na podršci i pažnji koju nam pružaju na početku školske godine. Mogu da obećam da ćemo nastaviti vredno da radimo, postižemo najbolje rezultate i razvijamo vrline, vrednosti i veštine naših učenika“, rekla je Sanja Bugarin, direktor Osnovne škole „Dušan Radović“ u Boru.

Prema smernicama Ministarstva prosvete za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada sa učenicima, prvi dan školske 2023/24. godine posvećen je tematskim razgovorima sa đacima, a tokom prvih nedelja najavljene su radionice i savetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrednosti. Bezbednost đaka je podignuta na najviši nivo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *