Đačke ekskurzije bez javnih nabavki

SRBIJA – Posle dve godine pregovora Uprave za javne nabavke sa jedne i turističkih agencija, direktora škola i roditelja sa druge strane, uskoro će biti ozvaničena odluka po kojoj za dečija putovanja neće više biti neophodne javne nabavke – najavljeno je iz resornog Ministarstva. Vraćanje starog pravilnika o organizaciji ekskurzija omogućiće roditeljima da biraju i agenciju i destinaciju, kao i visinu dnevnice za nastavnike, a cenu aranžmana platiće na rate.
Organizacija javnih nabavki bila je obavezna od prošle školske godine i odnosila se na sva putovanja čija vrednost prevazilazi dva miliona dinara. Zbog komplikovane procedure i za škole i za turističke agencije, ali i zbog nepovoljnog načina plaćanja za roditelje mnoge škole odustajale su od organizacije ekskurzija, pa je broj đačkih putovanja opao za 70 odsto.
Veliki broj hotela u unutrašnjosti koji se pretežno bavi smeštajem dece zatvoren je u proteklom periodu, a neretke su i agencije koje su se suočile sa finansijskim problemima – podsećaju turistički radnici. Osim štete za decu i turizam, oštećena je i država koja je na osnovu poreza i doprinosa izgubila i do dve milijarde dinara – istakao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA.
Organizaciju ekskurzija i đačkih putovanja u narednom periodu u potpunosti će nadzirati prosvetni i turistički inspektori.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2j1txn“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.