Dobar odziv građana za imunizaciju protiv sezonskog gripa

BOR – Mesec dana od početka vakcinacije protiv sezonskog gripa, u borskom Domu zdravlja imunizacija se odvija očekivanim tempom. Nema gužve, ali se pacijenti javljaju svakodnevno, a do sada je dato blizu 1300 doza.

Dobili smo 2200 doza, nema gužvi, ljudi dolaze interesuju se, bilo pojedinačno ili u manjim grupama, a ostalo nam je manje od 900 doza. Uglavnom se vakcinišu stariji od 60 godina, a nešto manje mlađa populacija. Obavili smo i vakcinaciju na dva punkta u gradu, u Klubu penzionera i Klubu za stara lica“, kaže dr Javorka Stankulić rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja u Boru.

Osim u Domu zdravlja, vakcinacija je moguća i u seoskim ambulantama.

Svaka sestra i doktor koji odlaze u seoske ambulante po već utvrđenim, redovnim terminima, mogu da daju vakcinu meštanima borskih sela“, kaže dr Stankulić i napominje da četvorovalentna vakcina holandskog proizvođača, spada u izuzetno dobre, nekoliko prethodnih sezona je već korišćena za imunizaciju u Boru i nije izazvala ni jednu neželjenu reakciju.

Jako je važno da se vakcina protiv gripa primi na vreme, kako bi organizam stekao imunitet pre prve pojave virusa gripa, a osim starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ovu vakcinu mogu da prime i ostali koji žele da se zaštite od većih komplikacija koje grip može da donese, naročito udružen sa još uvek aktuelnim virusom Kovid – 19.

Imunizacija se obavlja radnim danima od 9.30 do 17 časova, u Službi epidemiolologije borskog Doma zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.