Dodeljeno 69 rešenja za subvencije poljoprivrednicima

Grad Bor je ove godine za subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača izdvojio 46 miliona dinara. Deo konkursa je završen i 69 poljoprivrednika dobilo je rešenja o subvencijama. Za razliku od prethodnih godina, učešće grada u subvencijama je ove godine znatno veće.

BOR – Još jedan u nizu konkursa za dodelu subvencionisanih sredstava za pomoć razvoja poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Bora je završen. Dodeljena su rešenja za 69 poljoprivrednika koji su konkurisali  za sredstva  za nabavku mehanizacije za obradu zemlje. U oblasti poljoprivrede sumiraju se rezultati i ovo je jedna od najuspešnijih godina, a bliži se i planiranje budžeta za narednu godine, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

U budžetu Grada Bora je 2023. odvojeno 47 miliona dinara za poljoprivredu, a danas smo našim poljoprivrednim proizvođačima, kojih je bilo 69, dodelili  ugovore ukupne vrednosti 7,5 miliona dinara. Iz godine u godinu pojačavamo mere razvoja poljoprivrede uz razgovor sa svim našim poljoprivrednicima. Danas smo takođe razgovarali i zaključili da je potrebno poboljšati informisanje poljoprivrednih proizvođača kada su u pitanju konkursi i subvencije koje Grad Bor daje. Za sada ne postoji ni jedan grad u Srbiji koji ima 80 odsto povraćaja novca kroz subvencije za poljoprivredu, kao što ima Bor, a planiramo da naredne godine to bude 90 procenata. Nastavićemo kao i do sada da organizujemo tribine, edukativna predavanja i sastanke, kako bi smo im pomogli da se spoje u male zadruge i zajedno nastupaju na tržištu van Bora“.

Krajem avgusta dodeljeno je 110 subvencija za nabavku opreme u pčelarstvu, prskalica, sredstva za navodnjavanje i muzilica, a ovoga puta sredstva su namenjena za kupovinu mehanizacije za obradu zemlje.

Danas smo podelili subvencije za devet mera, uglavnom je to mehanizacija,  za obradu zemlje, za transport stajnjaka i oprema za preradu voća i povrća. Danas  smo podelili više od 7 miliona dinara u vidu subvencija, a uradili smo i prenamenu mera, pa ćemo uskoro i ta sredstva da dodelimo poljoprivrednicima koji budu zainteresovani za kosačice i skupljači sena, mehanizaciju za skidanje useva i plastenike. Završena je još jedna mera, prihrana i lekovi za pčele, i tu će oko 70 poljoprivrednika dobiti subvencije“, najavio je Ljubiša Repedžić, član Gradskog veća u Boru za poljoprivredu.

Poljoprivredni proizvođači na teritoriji Grada Bora zahvalni su lokalnoj samoupravi na pomoći koju im pruža u vidu subvencija, a većina njih konkuriše svake godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.