BOR – Simbolično na Osmi mart, Međunarodni dan žena u galeriji borskog muzeja otvorena je prva samostalna izložba unikatnih svilenih marama i ikona na svili autora Boranke Marije Jonović. Slikanje na svili je zahtevna tehnika umetničkog izražavanje gde su potrebni velika preciznost i strpljenje jer se greške ne ispravljaju. Izložene marame, njih 20-tak imaju skladan kolorit, bogate su šarama i ornamentima.

 „Dodir svile sam radila nekoliko godina. Od 2016. godine aktivno slikam na svili. Želela sam, pre svega da prikažem marame koji su neizostavni odevni detalj među ženama. Prikazala sam i svece koji su čuvari naših ognjišta. Naša Slava srpska je 2014. godine stavljena na UNESC-ovu listu kulturnog nasleđa. Ovde je prikazano 17 svetitelja koji se najčešće slave u Srbiji“ istakla je autor izožbe Marija Jonović.

Izložbu „Dodir svile“ Borani će biti u prilici da vide do kraja marta ove godine, a u okviru izlagače delatnosti u galeriji borskog muzeja posetioci će, ove sezone biti u prilici da pogledaju i nekoliko gostujućih izložbi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.