Dr Petar Paunović o KOVID-u 19

BOR – U vreme epidemije variola vere, na Kosovu 1982. godine, doktor Petar Paunović, učitelj zdravlja, učestvovao je u suzbijanju ove pošasti. Stečena su izvesna iskustva iz tog perioda, pa današnju aktuelnu situaciju sa korona virusom vidi na sledeći način:

Postoji razlika kada se radi o mogućnosti da se spreči variola vera i KOVID -19. Kod variole vere smo imali vakcinu i čitava zemlja je bila što je pre moguće vakcinisana, prilično smo uspeli da tu epidemiju lokalizujemo na Kosovu i da je zaustavimo. Kod KOVID-19 nemamo ni lek ni vakcinu, ali to ne znači da smo bespomoćni, jer imamo nešto drugo – trebalo bi da budemo odgovorni, svako za sebe lično da pimenjuje sve mere zaštite i onda je moguće da se izbegne to oboljenje„, kaže dr Paunović.

Prevencija je od velikog značaja, a iste važnosti je i imati znanje o samoj bolesti, načinu prenošenja, merama zaštite.

Pošto se do sada zna da se KOVID-19 širi kapljicama iz disajnih organa, kada neko kija ili kašlje, treba da zaustavi put kapljica, da ne dođu do drugih osoba ili nekih radnih površina koje i drugi dodiruju, treba jačati imunitet, ne treba konzumirati alkohol i duvan, ne treba se lečiti tradicionalnim lekovima na bazi lekovitog bilja već slediti savete i preporuke lekara koji će svakog uputiti kako da se leči i ponaša u novonastaloj situaciji, treba se čuvati prehlade jer ona slabi imunitet pa samim tim naš organizam nema snage da se odupre virusu„, napominje dr Petar Paunović, učitelj zdravlja.

Broj zaraženih poslednjih dana i u Srbiji se povećava, pa je osim mera koje preduzima država zabranom javnih okupljanja, čestim apelima i upozorenjima, od vitalnog značaja biti odgovoran prema društvu, zaštititi i sebe i svoju okolinu, naglašava dr Paunović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *