Dr Ristović: Zaječar nije žarište korone

ZAJEČAR – Načelnik Infektivnog odeljenja u Zaječaru dr Nenad Ristović rekao je da ne razume zašto se u medijima plasiraju informacije o epidemiološkoj bombi jer, po njegovim rečima, podaci o broju zaraženih ne govore u prilog tome. On je taksativno izneo broj obolelih od 1. do 16. septembra u gradu Zaječaru. Prema tim podacima, u tom periodu 5 dana nije bilo novozaraženih, 4 dana samo po jedan, dva dana po dvoje zaraženih, 4 dana po troje, a samo je 10. septembra zabeleženo šestoro zaraženih kovidom 19.

“Ovo nisu podaci koji mogu da pokažu da je Zaječar epidemiološka bomba, tako da smatram da je ovo neprimereno podizati tenziju I paniku kod građana. Da je virus I dalje prisutan – jeste, Da virus nije oslabio – nije, Da se moramo pridržavati svih mera i na dalje – moramo, Da će biti još repiratornih virusa pored ovog koji se javljaju u ovom periodu, sigurno će ich biti, zato vas molim da svi koji imaju učešće u lečenju naših sugrađana i koji pripisuju mere na lokalnom nivou, molim vas dajte realne i prave informacije da ne dovodimo građane u neizveznost i u zabludu“, rekao je Ristović.

On je kazao i to da se početkom školske godine pojavio i respiratorni virus koji nema veze sa Korona virusom.

„Imamo jedan broj obolelih koji imaju znake nazeba, blago povišene temperature, sekrecije iz nosa, gušobolje i lakog kašlja. Te osobe su se obraćale našoj Kovid ambulati gde je jedan broj testiran i nijedna osoba sa takvim simptomima nije imala pozitivan nalaz PCR.“

Ristović je dodao da Zaječar nije bio proglašen za žarište ni kada je na infektivnom odeljenju lečeno i do 50 pacijanata hospitalno, niti u julu i avgustu kada je bilo preko sto obolelih od kovid pneumonije koji su lečeni u kućnim uslovima, tako da ocene da je Zaječar danas „epidemiološka bomba“, smatra potpuno neprimerenim i netačnim, a ove podatke, kako je rekao, dostavio je i profesoru Tiodorovicu i republičkom kriznom štabu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *