SRBIJA – Razvojna agencija Srbije ove godine u okviru kampanje „Kreiraj život“ realizuje osam programskih paketa podrške namenjenih mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima.

„Programi su namenjeni privrednicima i početnicima i kompanijama koje žele da započnu sa izvozom, već izvoze ili koje žele da prošire kapacitete. Obuhvaćeni su programi od start up do daljeg razvoja. S obzirom da je kraj budžetske godine programi se privode kraju, ali se slični programi planiraju i za sledeću godinu“, rekla je Olivera Ćurčin Anđelić, saradnik za monitoring Odeljenja za investicije Razvojne agencije Srbije.

Osim programa pomoći za započinjanje i unapređenje poslovanja, ove godine realizuje se i program investicionih ulaganja koji podstiče razvoj privrednih subjekata, a samim tim i otvaranje novih radnih mesta.

„Prvi put smo ove godine imali javni poziv za podsticanje ulaganja, što znači da sredstvima za podsticanje ulaganja mogu da pristupe i manji privredni subjekti, koji imaju biznis planove u kojima je definisano minimum 10, odnosno 50 radnika, sa minimalnom investicijom od 100.000 evra, do pola miliona evra, što zavisi od opštine u kojoj privrednici nameravaju da investiraju“, istakla je Olivera Ćurčin Anđelić.

Ovaj program je definisan Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija Vlade Srbije i podstiče investicione projekte u proizvodnom i sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine. Visina podrške zavisi od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave, broja novozaposlenih i iznosa investicije.

„Što je stepen razvijenosti opštine veći to je kriterijum za pristupanje ovom programu viši, tako da je u regionu Beograda neophodno zaposliti 50 radnika i investirati 500.000 evra, dok u devastiranim područjima taj prag je 10 zaposlenih i investicija od 100.000 evra, dodala je Olivera Ćurčin Anđelić.

Interesovanje privrednika za ovogodišnje programe podrške i ove godine je veliko. Slični programski paketi kako ističu u RAS-u planiraju se i u 2018. godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *