Dva sindikata prekidaju štrajk

SRBIJA – Posle gotovo tri meseca zakonskog štrajka i skraćenja časova na pola sata, članovi dva od četiri sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat „Nezavisnost“, od 18. februara prekidaju štrajk i normalizuju nastavu. Povratak na časove od 45 minuta prihvatilo je oko 360 škola, dok će članovi druga dva sindikata raditi i dalje skraćeno. Odluku o ponuđenom sporazumu Ministarstva i Vlade objaviće, kako kažu, narednih dana.
Nakon 14 nedelja štrajka, dobijeno je najviše što se u ovom trenutku moglo dobiti, kažu sindikati. Pronađeno je rešenje za svaki od zahteva, pa čak i za onaj najteži, koji se tiče finansija. Izuzeća od smanjenja plata nema, ali je Vlada, kako navode, obećala da će pomoći prosvetnim radnicima.
Vlada je pristala da isplati pomoć i  novogodišnju nagradu u visini plate svakog zaposlenog. Prema sporazumu, sindikati će učestvovati u radnoj grupi za izradu platnih razreda, a njihova primena treba da počne u januaru 2016. godine.
Prema oceni sindikata poseban kolektivni ugovor je bolji od prethodnog, jer su dobili veću sigurnost, a rešavanje pitanja profesora koji su tehnološki viškovi i dalje je prioritet.
Zaposleni koji godinama rade sa malim procentom radnog vremena moćiće da ukrupne svoje radno vreme do 100 odsto. Na odgovor štrajkača preostala dva sindikata – još se čeka. Oni će odlučivati na sednicama odbora koje će biti održane u narednim danima.
U Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da će Unija imati sednicu Glavnog odbora u ponedeljak. Nadoknada časova nije obavezna. Nastavnicima je prepušteno da procene ima li za to potrebe. Sporazumom je utvrđeno da se protiv onih koji su štrajkovali ne preduzimaju nikakve zakonske mere i da im se plate ne umanjuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *