Potpisan Opšti kolektivni ugovor u RTB-u Bor

BOR – Predstavnici svih reprezentativnih sindikata i rukovodstva RBB-a, TIR-a, RBM-a i matičnog preduzeća RTB-a Bor, potpisali su opšti kolektivni ugovor kojim se u kombinatu bakra regulišu prava i obaveze zaposlenih. Ovaj dokument je, uz pojedinačne ugovore o radu, jedan od najznačajnijih za zaštitu radnika u procesu prelaska RTB-a Bor u jedinstveno preduzeće ili u slučaju delimične privatizacije kombinata bakra.

„Potpisivanjem kolektivnog ugovora RTB Bor se za još jedan korak približio standardima velikih svetskih kompanija. Pregovori sa sindikatima bili su dugi i teški, ali smo uspeli da dođemo do najpovoljnijeg rešenja za poslodavce i radnike.“
– kaže Boban Todorović,  direktor Topionice i rafinacije bakra Bor.

Opštim kolektivnim ugovorom predviđeno je između ostalog da u slučaju privatizacije RTB-a Bor ili dolaska većinskog strateškog partnera radnici ne mogu da dobiju otkaz ili budu proglašeni tehnološkim viškom pet godina.

„Potpisivanjem kolektivnog ugovora obezbedili smo budućnost za radnike u RTB-u Bor. Moram da naglasim da je ovaj dokument najznačajniji za radnike u Majdanpeku, jer za RBM ima najviše zainteresovanih kupaca. Da smo strateškog partnera eventualno dočekali bez kolektivnog ugovora koji ga obavezuje, zaposleni bi mogli da imaju velike probleme. On je potpisan na tri godine najznačajniji je član kojim se predviđa da u slučaju promene vlasništva niko ne može da otpusti radnike ili ih proglasi tehnološkim viškom. To važi i za invalide i za zaposlene u administraciji.
“ – naglašava Ljubiša Miljković, predsednik Sindikata rudara Srbije


„Ni jedan kolektivni ugovor ne ispunjava sve zahteve radnika, ali smo većinu uspeli da uvrstimo u dokument. Najbitnije je da su prava radnika koja su do sada imali ostala i u ovom kolektivnom ugovoru.“
– kaže Dragan Aleksić, predsednik Samostalnog sindikata matičnog preduzeća.

U sindikatu kažu da su sva stečena prava zaposlenih, isplata smenskog rada, regresa, toplog obroka i pravo na rehabilitaciju, sadržana u Opštem kolektivnom ugovoru i da je on jedan od najpovoljnijih u državnim preduzećima u Srbiji.

[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2h4aae“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.