Dve i po decenije „Dana Brestovačke banje“

BOR – Tradicija održavanja „Dana Brestovačke banje“ duga dve i po decenije nastavljena je i ovog avgusta u prelepom ambijentu Brestovačke banje kod Bora. Uz dolazak knjaza Miloša Obrenovića, brojni posetioci u nekadašnjoj dvorskoj banji imali su priliku po prvi put da vide i inscenaciju dolaska kneza Aleksandra Karađorđevića u Brestovačku Banju.Ovogodišnju manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Brestovačka banja jeste mesto gde su se dve dinastije i Obrenovića i Karađorđevića okupljale, mesto odakle istorija i tradicija potiču. Ovde će se čuti danas i vlaška i srpska muzika, ovde će se čuti ujedinjenje jedne velike tradicije kojom Bor treba da se hvali“, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je istakao da je: „obaveza Bora, koji je između dve manifestacije postao grad, da do sledeće manifestacije reši problem dvorca“.

Posetioci su mogli da probaju specijalitete domaće kuhinje napravljene u okviri sadržaja Zlatne ruke, ali i da pogledaju prodajnu izložbu suvenira i predmeta starih zanata, kojom su se predstavili izlagači iz Bora i drugih gradova istočne Srbije.

I ove godine smo želeli da je ovaj mali jubilej obeležimo na prigodan način i omogućimo našim gostima da osete duh banje, našeg grada uopšte ovog kraja i da predstavimo našu tradiciju“, istakla je Maja Bakoč, v.d. direktora Turističke organizacije Bor.

Muzej rudarstva i metalurgije otvorio je vrata Hamama i organizovao izložbe u konaku i odžakliji kneza Miloša Obrenovića kao i dvorcu kneza Aleksandara Karađorđevića, u kojem su uz stalnu postavku izložena dela borskog umetnika Radomira Kozića.

U konaku kneza Miloša je stalna postavka „Brestovačka banja u doba kneza Miloša“ koja datira iz 70-tih godina 20. veka ali je studiozno rađena i aktuelna do današnjih dana. Takođe otvorili smo izložbu „Kuhinja kneza Miloša“ u odžakliji i „Kneževo kupatilo“ u turskom kupatilu. Posetioci mogu da vide i izložbu u dvorcu kneza Aleksandra Karađorđevića koja pokazuje vezanost članova porodice sa Brestovačkom banjom“, rekla je Suzana Mijić, etnolog Muzeja rudarstva i metalurgije Bor.

U okviru programskog dela nastupila su kulturno umetnička društva, vokalni i instrumentalni solisti. Tradicionalno Dani Brestovačke Banje završavaju se paljenjem preobraženjske vatre i koncertom Biljane Krstić i orkestra Bistrik. Pokrovitelji ovogodišnjig Dana banje su Grad Bor i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *