Dvostruko manje kruzera i turista sa brodova

DONJI MILANOVAC, MAJDANPEK – Za razliku od ranijih godina, kada je tokom sezone, od aprila do oktobra u Donji Milanovac pristajalo i po 200 velikih rečnih brodova, tokom ovog leta je pristalo, ili samo prošlo Dunavom petnaestak kruzera. Donjomilanovčanke, koje godinama na keju u Donjem Milanovcu, na štandovima izlažu i prodaju svoje rukotvorine tu su da dočekaju svaki brod, bez obzira na to što, zbog epidemiološke situacije, turisti  ovog leta uglavnom i ne silaze u obilazak grada, već im se autobuskim prevozom organizuje samo poseta arheološkom lokalitetu „Lepenski vir“.

Ja se ovim poslom bavim već punih 17 godina i za sve to vreme vežu me lepe uspomene, ali i poznanstva koja sam sklopila upravo na ovom mestu, pa tako i dan danas održavamo kontakte sa prijateljima iz Arizone, Teksasa. Mogu reći da su putnici sa tih brodova jako ljubazni, zanimaju se za naš kraj i često kupuju naše proizvode domaće radinosti“, priča Živadinka Travar, jedna od prvih Donjomilanovčanki koja je počela da se bavi ovim poslom, otkrivajući nam da Amerikanci uglavnom vole vez, Nemci štrikane stvari, a Kinezi i Japanci, kako kaže, vole i kupuju sve.

Živadinaka i njene kolege i koleginice, prodavci domaće radinosti sa motivima ovog kraja se nadaju da će se situacija uskoro promeniti i da će njihove rukotvorine ponovo velikim rečnim brodovima otići put Amerike, Japana, Kine  i drugih zemalja odakle su uglavnom turisti koji s Dunava upoznaju i sve druge lepote njegovih obala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *