Edukativne radionice NP Đerdap i rumunskog Geoparka Hateg

NP Đerdap i rumunski Geopark Hateg drugu godinu zaredom   zajednički realizuju edukativne radionice za osnovce, s ciljem da deca od najranijeg uzrasta upoznaju zaštićena područja na kojima žive, istovremeno učeći kako se čuva životna sredina. Poslednja takva radionica, koja je za temu imala dinosauruse, održana je u majdanpečkoj Osnovnoj školi „Velimir Markićević“.

MAJDANPEK, DONJI MILANOVAC – Nacionalni park Đerdap i nedavno formirani Geopark Đerdap sa rumunskim Geoparkom Hateg drugu godinu zaredom zajednički realizuju edukativne radionice za osnovce, s ciljem da deca od najranijeg uzrasta upoznaju zaštićena područja na kojima žive, istovremeno učeći kako se čuva životna sredina.

Naš Geopark relativno je blizu Nacionalnog parka Đerdap što nam omogućava da zajednički realizujemo ovakve edukativne radionice. Današnje druženje sa majdanpečkim osnovcima od prvog do četvrtog razreda uklopilo se u obeleževanje međunarodne nedelje geoparkova“, rekao je Cristian Ciobanu, specijalista geoturizma.

Dosta pažnje posvećujemo radu sa decom i mladima, zato što smatramo da su oni naši najbolji partneri u zaštiti životne sredine. Nacionalni park Đedap ima potpisane sporazume sa gotovo svim obrazovnim ustanovama na području parka, tako da smo prošle godine slične radionice imali u Donjem Milanovcu i Kladovu“, napominje Marija Milenković Srbulović, saradnik za edukaciju u JP „NP Đerdap“.

U okviru radionice u Majdanpeku, koja je za temu imala dinosauruse, čije je stanište nekada bilo područje rumunskog Geoparka Hateg, održane u majdanpečkoj Osnovnoj školi „Velimir Markićević“, učenici su bili u prilici da vide fosile kostiju i jajeta dinosaurusa, da izrađuju nakit sa motivima dinosaurusa, ali i da učestvuju u potrazi za blagom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.