Ekološki dani Bora 2019 – Svetski dan zdravlja

BOR – U okviru „Ekoloških dana Bora“, obeležen je još jedan od značajnih datuma, Svetski dan zdravlja, a tim povodom, u borskoj biblioteci priređen je prigodan program. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja bila je „Primarna zdravstvena zaštita – osnov univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“, o čemu je govorila specijalista dr medicine Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

I ovom prilikom smo se okupili da kažemo koja je uloga Doma zdravlja u sprovođeju mera zaštite za očuvanje zdravlja, da propagiramo sve zdrave stilove života i ukažemo na sve faktore rizika koji utiču na nastajanje bolesti. Urađeni su mnogi bazari zdravlja, mnoge akcije, Polivalentna patronažna služba i doktori Preventivnog centra posetili su svako obdanište i školu gde su propagirali, za taj uzrast dece, specifične faktore rizika. Propagirali su i načine odvikavanja od alkohola, droge, upotrebe psihoaktivnih supstanci. Posetili su i svako javno preduzeće, javnu ustanovu, gradske i seoske Mesne zajednice gde su merili glikemiju i krvni pritisak i time uticali na svest stanovništa o značaju očuvanja zdravlja„, kaže dr Vesna Radosavljević direktor Doma zdravlja u Boru.

I predstavnici Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar dali su svoj doprinos obeležavanju Svetskog dana zdravlja u Boru. O zdravim stilovima života govorili su Nenad  Đorđević nutricionista i dr Ivana Ćirić specijalista socijalne medicine, kao i primarijus dr Petar Paunović učitelj zdravlja. Osim predavanja lekara, priređena je i izložba najboljih radova dece iz Ustanove za decu „Bambi“ na temu Svetski dan zdravlja, što je jedan od načina da se i najmlađima približi značaj očuvanja zdravlja i sticanja zdravih životnih navika.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *