BOR – Epidemija malih boginja aktuelna je i u Boru. Morbile su registrovane kod devetoro obolelih, a laboratorijski su potvrđene u pet slučajeva.

Prvi inicijalni slučaj je došao iz Beograda. Dete koje je bilo na lečenju u Beogradu prebačeno je na dečije odeljenje borske bolnice, a zaraženi su oni koji su bili sa njim u kontaktu“, kaže dr Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru.

Među obolelima ima dece starosti do godinu dana, koja zbog uzrasta nisu mogla biti zaštićena vakcinom, ali i starijih, koji su već primili vakcinu.

Prvi prijavljeni slučaj sa malim boginjama jeste dete od devet meseci, zatim imamo još nekoliko obolelih uzrasta do godinu dana. Pošto je reč o izuzetno maloj deci do godinu dana starosti, ona zbog uzrasta nisu vakcinisana. Među zaraženima međutim ima i onih koji su primili vakcinu, bilo sa jednom odnosno sa dve doze, ali koji su se ipak inficirali“, kaže dr Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru.

Оbоlеlе оsоbе su naјzarazniје dva do četiri dana prе i dо četiri dana nаkоn izbiјanja оspi.

Inkubacija je od 9 do 11 dana mada može da ide i do 28 dana. Simptomi su visoka temperatura do 39,40 stepeni, opšta malaksalost, gubitak apetita, jaka glavobolja, gušobolja, kašalj, suzenje očiju, curenje iz nosa, i ospe makulopapulozna, odnosno crvenilo sa plihom“, dodaje dr  Javorka Stankulić.

Svako ko nije preležao male boginje ili stekao imunitet vakcinacijom, može da se zarazi i oboli. Iako ređe, morbile mogu dobiti i nepotpuno vakcinisane osobe, ali će imati ublažen oblik bolesti. 

U riziku od oboljevanja su svi koji nisu preboleli male boginje, odnosno svi koji nisu vakcinisani, ili potpuno vakcinisani“, kaže dr Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru.

Epidemija malih boginja u Borskoj opštini je poslednji put zabeležena pre 21 godinu, a ponovnom pojavljivanju morbila doprineo je nedovoljan broj vakcinisanih poslednjih godina, kao posledica antivakcinalne kampanje i otpora roditelja da decu vakcinišu MMR vakcinom. Kako vreme Božićnih praznika i porodičnih okupljanja predstoji, a virus se prenosi putem vazduha kapljicama ili direktnim kontaktom, novi broj obolelih se prema rečima dr Javorke Stankulić očekuje i u narednom periodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *