Epidemiološka situacija u Boru i dalje nepovoljna

BOR – Epidemiološka situacija u Boru je i dalje nepovoljna, kažu u Epidemiološkoj službi borskog Doma zdravlja. Prema poslednjim podacima na teritoriji grada registrovano je još 15 novoobolelih od korona virusa.

Svakog dana beležimo malo veći broj pozitivnih. Jeste danas nešto manji nego prethodnih dana kada je bilo između 21 i 28 novoobolelih, od jutros imamo 15, ali i dalje svakodnevno ima novih slučajeva infekcije tako da i dalje moramo da budemo obazrivi“, kaže dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Bor.

Pored 15 novoobolelih, isto toliko osoba je u međuvremenu i ozdravilo, pa je ukupan broj infiniranih nepromenjen i iznosi 214. Međutim, tokom vikenda povećan je i broj pregleda u kovid ambulanti. Na prvi pregled javilo se ukupno 76 pacijenata sa potencijalnim simptomima korona virusa, a na kontrolni pregled 67 Borana.

I tu se beleži porast broja pregleda, kako prvih, tako i kontrolnih pregleda u ambulanti na trećem kilometru. Važno je da smo spremni da ako bude potrebno, otvorimo i drugu kovid ambulantu, ali za sada još uvek ne“, kaže dr Stankulić.

Epidemiološka služba je u stalnom kontaktu i sa školama, gde je situacija za sada mirna.

Sada pratimo i broj obolelih među školskom decom. Za sada imamo dvoje obolele školske dece, deca su sedmi i osmi razred, u pitanju su različite škole i različita odeljenja, a važno je naglasiti da su u pitanju porodični kontakti jer u jednom slučaju imamo troje obolelih u istoj porodici a drugom slučaju dvoje. Deca imaju blage simptome i na kućnom su lečenju“, napominje dr Javorka Stankulić.

Broj vakcinisanih u Boru je i dalje ispod 50 procenata, smanjena je potražnja prve i druge doze vakcine, ali se više Borana javlja radi vakcinacija trećom dozom, kaže dr Stankulić. Savet epidemiologa je da se vakcina protiv korone primi što pre, jer će uskoro početi i redovna imunizacija protiv sezonskog gripa, a preporuka je da se između te dve vakcine napravi pauza od mesec dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *