EU za Srbiju – unapređenje bezbednosti saobraćaja

BOR – Putem onlajn platforme održan je sastanak sa predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja, na kojem je jedan od učesnika bio i grad Bor.

Grad Bor jedna je od 57 lokalnih samouprava koje je delegirala Agencija za bezbednost saobraćaja da učestvuje u projektu Evropske unije pod nazivom „EU za Srbiju – unapređenje bezbednosti saobraćaja“ u okviru kojeg će odabrani gradovi i opštine dobiti jedinstvenu bazu podataka o obeležjima bezbednosti saobraćaja, a koja će biti povezana sa Nacionalnom bazom podataka. 

Kako Evropska unija snažno podržava uspostavljanje sistema bezbednosti saobraćaja na lokalnom nivou, tako će ovaj projekat unaprediti upravo onaj rad u bezbednosti saobraćaja poput onoga koji je zasnovan na podacima o saobraćajnoj signalizaciji, kritičnim tačkama kao potencijalnim tačkama udesa, a sve u cilju unapređenja stanja bezbednosti saobraćaja i smanjenja rizika od nastajanja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, za sve učesnike u saobraćaju na putevima u Srbiji, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

Lokalne baze podataka pomoći će gradovi i opštinama u izradi izveštaja o bezbednosti saobraćaja na putevima, pravilnom sagledavanju stanja, kao i kreiranju kvalitetnih godišnjih programa za rad saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima. Istovremeno, baza će omogućiti i praćenje kategorizacije lokalne putne mreže, praćenje podataka o putevima, kao i identifikaciju i upravljanje crnim rupama i mapiranje rizika  što će imati pozitivne efekte na smanjenje broja i posledica saobraćajnih nezgoda na teritoriji same lokalne samouprave, al ii na teritoriji čitave Srbije.

Opšti ciljevi projekta su i poboljšanje kvaliteta, nivoa bezbednosti i kapaciteta mreže puteva u sektoru saobraćaja, kao i unapređenje glavne regionalne mreže puteva u jugo-istočnoj Evropi, sa posebnim naglaskom na bezbednosti saobraćaja. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *