“Evropski dnevnik” za put u Evropu

BOR – Za učenike i nastavnike srednjih škola, u borskoj Gimnaziji održana je prezentacija desetog izdanja „Evropskog dnevnika“. Publikacija je namenjena prvenstveno srednjoškolcima, ali i profesorima kao pomoćno nastavno sredstvo. Neke od tema koje su obuhvaćene publikacijom su preduzetništvo, prava i odgovornosti, održivi razvoj, zdravlje i bezbednost, kao i društvo u kojem živimo. Pravo učešća na nagradnom konkursu imaju učenici prvog, drugog i trećeg razreda svih srednjih škola u Srbiji.

 „Ovo je svojevrsni informator koji učenicima pruža mogućnost da se bolje upoznaju sa EU, njenim vrednostima i institucijama, sa procesom pridruživanja, ali i sa nizom drugih informacija koje su njima bitne za obrazovanje, studiranje, volontiranje u nekoj od zemalja u EU. U dnevniku su vodiči Ana i Marko, srednjoškolci, koji iznose niz zanimljivih informacija o životu u EU. Publikaciju prati i konkurs. Učenici se mogu prijavljivati u jednoj od pet kategorija. Kategorije su invidualne ili grupne. Grupu čini tim od tri učenika, a prijavljivanje je sa mentorom. Na taj način se ojačava interakcija sa profesorima“ naglasila je Danijela Vučić, menadžer EU info kutak Niš.

Učenici, uz mentorsku podršku profesora, radove mogu kreirati u pet različitih kategorija: fotografija, dizajn, video format, strip/karikatura ili multimedijalni format. Najboljih 15 radova (po tri u svakoj kategoriji) biće nagrađeno sedmodnevnim putovanjem u tri zemlje Evropske unije – Italiju, Mađarsku i Austriju.

Na prethodnom konkursu “Evropskog dnevnika” učestvovalo je više od 1000 đaka i nastavnika, pristiglo je 373 rada, od kojih je sedmodnevnim putovanjem u tri države članice Evropske unije nagrađeno 12 najkreativnijih, a među njima i borski  gimnazijalci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *