BOR – Pre otvaranja vrtića „Mali princ“ u Boru, na listi čekanja za upis u vrtić bilo je više od 350 mališana. Ovaj višedecenijski problem „Mali princ“ je delimično rešio, zbrinuto je 120 dečaka i devojčica uzrasta do pet godina, ali je za potpuno rešenje neophodno preduzeti još krupnih poduhvata.

Cilj lokalne samouprave je izgradnja novog Evropskog vrtića i prvi koraci su već preduzeti. Završen je projekat, kao prvi uslov i odvojeno zemljište. Evropski vrtić bio bi kapaciteta borskog vrtića Bambi, odnosno Dečija radost, sa oko 12 vaspitnih grupa koje bi imale oko 230 deteta što bi zatvorilo listu čekanja. Projekat vredi oko tri miliona evra, a grad Bor u ovom trenutku nema toliko sredstava, ali projekat daje mogućnost apliciranja kod ministarstava, fondova, Kancelarije za javna ulaganja   i drugih donatora, što bi omogućilo početak radova na izgradnji Evropskog vrtića“, kaže Dobrica Đurić, član Gradskog veća u Boru.

Inače, kako bi omogućili smeštaj većeg broja dece vrtićima, prethodnih godina odlukom lokalne samouprave, proširene su grupe za 20 odsto, pa je u pojedinim sada i tridesetak mališana.

To je rešilo deo liste čakanja, ali napravilo novi problem, jer je osim čuvanja dece u obdaništima zastupljen i vaspitno obrazovni program, a veći broj dece u grupi osetno otežava vaspitačima taj posao“, kaže Đurić.

Zato je jedino rešenje upravo Evropski vrtić, a lokalna samouprava će dati sve od sebe da obezbedi sredstva kako bi izgradnja mogla da počne u što kraćem roku. Postoji i mogućnost stupanja u privatno partnerstvo, što će se takođe uzeti u razmatranje, ukoliko se sredstva ne obezbede na drugačiji način, naveo je Đurić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *