Film o generalu Coloviću

ZAJEČAR – Dug Zaječaraca generalu Nikoli Coloviću pokušaće da vrati i dokumentarni film u produkciji Studija 101, koji će biti snimljen uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije, a čiji je autor Rade Stojčić dugogodišnji novinar, koji je i do sada obrađivao teme iz Srpske istorije.

Prema mišljenju stručnjaka radi se o jednom od najvećih vojskovođa u Balkanskim i prvom svetskom ratu, a prema rečima čuvenog Živojina Mišića i o najboljem konjaniku kog je srpska vojska ikad imala. Istorijski arhiv u Zaječaru od 1966. godine u svom depou čuva rukopise generala Colovića koje je arhivu predao njegov sin, a nedavno su izdate i dve knjige o životu ovog zaječarskog velikana.

Značaj generala Colovića prepoznali su i čelnici grada koji će mu se odužiti spomenikom u centru grada i ulicom koja će nositi njegovo ime.

Film o generalu Nikoli Coloviću, osim u Zaječaru biće sniman i u Šapcu, Beogradu i na Kajmakčalanu i u njemu će govoriti eminentni poznavaoci srpske istorije. Film bi premijerno trebalo bi da bude prikazan krajem oktobra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *