Finansiranje populacione politike u Kladovu

KLADOVO – Kao i ranijih godina, opština Kladovo zna da je populaciona politika veoma važna i da je demografski problem veoma izražen u istočnoj Srbiji. Iz tog razloga su, prema rečima Gordane Gramić, rukovodioca odeljenja za privredu i društvene delatnosti kancelarije za Lokalni ekonomski razvoj opštine Kladovo, budžetom Opštine predviđena sredstva kojima će se roditeljima pomoći prilikom rođenja dece i roditeljima koji iz nekog razloga ne mogu da dobiju decu.

Mere populacione politike sprovodimo tako što finansijski pomažemo za novorođeno dete, prvorođeno i treće dete, gde za novorođenu decu dajemo po 40.000 dinara i 100.000 dinara za trećerođeno dete. Takođe smo izdvojili sredstva za pomoć pri lečenju steriliteta i vantelesnu oplodnju. Ove godine planirana je pomoć za 10 parova, a biće im dodeljena sredstva u iznosu od po 100.000 dinara.“

Gordana dodaje i da opština Kladovo već nekoliko godina konkuriše i kod nadležnih ministarstava, kako bi se poboljšala demografska slika Kladova.

Ove godine su nam odobrena sredstva za rekonstrukciju kuhinje u vrtiću gde će biti renovirana kuhinja i nabavljena oprema, a kroz isti taj program radićemo i edukacije o populacionoj politici i promovisati ovu oblast koja je od presudnog značaja, ne samo za Kladovo, već i za celu Srbiju“, kaže Gordana.

U opštini Kladovo projekti programa mera za sprovođenje populacione politike ove godine od strane nadležnih ministarstava sufinansirani su sa 5,76 miliona dinara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *