BOR, BRESTOVAC – Žetva pšenice je u završnoj fazi. Poljoprivrednici koji su zasejali manje parcele, već mogu da svedu računicu, ali su ostali sa velikim površinama pod žitom i dalje u njivama i kažu da je najveća nagrada posle celog mukotrpnog  procesa od setve do žetve, dobar prinos kakav će biti ove godine.

Od starta je pšenica bila delom u dobroj fazi, uslovi su odgovarali setvi, ali je kiša otežala ostatak setve, pa nije zasejana planirana količina. U kasnijoj fazi je pšenica delovala jako lepo, ali su onda nastupile prolećne suše i prouzrokovale umanjenje roda, naročito na parcelama gde je odrađena kompletna agrotehnika i ubačeno suviše mineralnih đubriva koje je više štetilo nego koristilo,  jer je nedostajalo vode. Ipak, neke biljke su uspele da prevaziđu tu fazu sa manje štete. Rod je ove godine na mojim parcelama  natprosečan za naše uslove. Očekivao sam i više, ali su vremenske prilike učinile svoje, ipak mogu reći da sam zadovoljan prinosima. Posejao sam tridesetak hektara, desetak manje od planiranog, a prosečan rod za ovu godinu biće oko pet tona, što je za naše uslove dobro. To je na nivou prošlogodišnjih prinosa“, kaže Nenad Atanacković poljoprivrednik iz Brestovca.

Pored dobrih prinosa, ove godine je dobar i kvalitet zrna, nije se ponovio prošlogodišnji problem kada je bilo i šturih zrna i slab hektolitar.

„Ja sam odradio i završnu zaštitnu od bolesti i štetočina ove godine kako bih izbegao prošlogodišnji problem, pa je sada na nekim njivama hektolitar i do 80. Još jedan veliki problem je što kod nas ne postoje otkupne stanice, pa se za tržišni višak pšenice plaća dopuski prevoz, što iziskuje velike dodatne troškove„, kaže Nenad Atanacković, poljoprivrednik iz Brestovca.

Da bi se čitav posao isplatio, otkupna cena pšenice treba da bude bar 20, 21 dinar, napominje Nenad, pa zato u našem kraju uglavnom poljoprivrednici rade samo za svoje tržište i retko ko ima viška pšenice da bi morao da je skladišti za neku dalju prodaju, jer se to ni malo ne isplati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *