Gimnazija „Bora Stanković“ u Boru obuhvaćena projektom pilotiranja državne mature

BOR – Ministarstvo prosvete u saradnji sa nadležnim zavodima i stručnjacima formiralo je radnu grupu i pokrenulo projekat pilotiranja državne mature. U okviru ovog projekta, prva proba, biće održana narednih dana u više od 100 srednjih škola u Srbiji, među kojima je i Gimnazija „Bora Stanković“ u Boru. Test će raditi učenici treće godine srednje škole, jer oni rade po programu u kojem postoje izborni predmeti. Namera je da se dobiju informacije sa terena o težini zadataka koje su učenici sposobni da reše u tri nivoa, od početnog do najzahtevnijeg.

Sadašnji učenici trećeg stepena, da bi polagali državnu maturu biće obuhvaćeni pilotiranjem odnosno biće odrađen odabir adekvatnih zadataka prvenstveno iz obaveznih predmeta, iz srpskog jezika i iz matematike. Pored toga, ima i izbornog dela. U našoj gimnaziji postoji lista šest izbornih predmeta. Kada bude organizovana matura učenik će biti u poziciji da bira jedan ili svih šest izbornih predmeta. Prosto rečeno, na osnovu rezultata testiranja učenika formiraće se zbirke zadataka koje će se kasnije koristiti“, naglasila je Miljana Golubović, direktor Gimnazije „Bora Stanković“ u Boru.

Gimnazija „Bora Staković“ u Boru, počela je da radi praktično nekoliko meseci nakon oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Obeležavanje jubileja, 75 godina od osnivanja, ova obrazovna ustanova počela je još u prethodnoj godini, da bi sve manifestacije  tim povodom prekinula u martu ove, kada je proglašena epidemija koronavirusa. Iz tog razloga nije obeležena tradicionalna manifestacija „Borina nedelja“, niti je organizovan susret bivših gimnazijalaca.

Nadležni u borskoj gimnaziji kažu da su ispunili planove predviđene u ovoj školskoj godini kada je reč o opremanju kabineta, umrežavanju interneta, sređivanju školske biblioteke i prostora za rad sekcija. Posao je uglavnom završen sredstvima iz realizovanih projekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *