Glodari prete usevima

NEGOTIN – Pšenica je u stanju mirovanja, a u zavisnosti od vremena setve, koja je trajala od prvog oktobra do početka decembra, u različitim je fazama razvoja. Pred predstojeće prvo prihranjivanje useva sredinom februara, ratarima je najveći problem najezda glodara koji prete da opustoše njive. Da bi se to sprečilo preporuka je da što pre obiđu njive i preduzmu određene mere.

„Poljoprivrednici bi najpre trebalo da utvrde da li je rupa aktivna i u tom slučaju da u nju stave otrov, za polja je najbolji onaj na bazi cvinkfosfida. Nakon što ubace nekoliko grama, rupu bi trebalo zatrpati. Veoma bitno, takođe, je da se ova akcija sprovede masovno, jer pojedinačno nema velikog efekta“
– kaže stručnjak u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu Nenad Ilić.
 
Na području borskog okruga tokom jeseni pšenicom je zasejano 80 odsto od planiranih 18. 000 hektara. S obzirom na vremenske uslove, po oceni stručnjaka u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu, Vladice Gavrilovića, procenat ostvarenja plana je sasvim zadovoljavajući. Preostalih dvadesetak odsto površina biće zasejan na proleće jarim kulturama.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ejzk9″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *